- Informera väldigt gärna dina grannar om du planerar festligheter som du tror kan uppfattas som störande – efter 22.00 så bör du sänka ljudnivån rejält. Tänk på att vi samsas i huset: någon jobbar natt, någon har småbarn och någon är student osv.
- Anpassa volymen på din TV, dator eller stereo så att du inte stör övriga i huset.
- Undvik att klampa i golven och att slå i dörrarna, dessa ljud fortplantar sig lätt.
- Spika eller borra inte efter 20.00.
- Undvik att spola eller tappa ut stora mängder vatten sent på kvällen och natten.
- Trapphusen är lyhörda så det är bäst hålla ljudvolymen nere så mycket det går.
- Saker i allmänna utrymmen kan komma att slängas av brandsäkerhetsskäl. Förvara därför aldrig saker utanför din egen lägenhet eller ditt egna tilldelade förråd.
- Håll ditt förråd låst då du är ansvarig för dess innehåll.
- Förvara inga brandfarliga gaser eller vätskor i ditt förråd.
- Stanna i din lägenhet.
- Håll din lägenhetsdörr till trapphuset stängd.
- Larma 112
Din lägenhet är en egen brandcell och står emot rök och brand i 60 minuter. Under denna tid hinner räddningstjänsten komma på plats, släcka branden och hjälpa till med eventuell evakuering.
Om det brinner i din egen lägenhet
- Försök att släcka branden. Kan du inte det stäng dörren till rummet där det brinner.
- Lämna lägenheten.
- Stäng lägenhetsdörren till trapphuset.
- Kan du inte ta dig till lägenhetsdörren så gå ut på balkongen eller ta dig till ett fönster – öppna och ropa på hjälp.
- Ring 112 och larma.
- Möt räddingstjänsten och berätta var det brinner.
Brandrök är giftig, därför är det mycket viktigt att stänga dörren till rummet där det brinner och till trapphuset så att inte röken sprider sig.
- Att borra och spika i en vägg medför alltid risk att skada el- och vattenledningar.
- Tänk på att du är skyldig att återställa och laga hålen den dag du flyttar ut.
- I badrum är det förbjudet att spika och borra.
- Det är tillåtet att måla och tapetsera i din lägenhet, men du måste tänka på att arbetet ska vara fackmannamässigt utfört. Har du använt fel material eller utfört jobbet så att det uppfattas slarvigt kan du bli ersättningskyldig vid flytt.
Tycker du att det är kallt kan du mäta temperaturen: detta görs 1 meter från ytterväggen och 1 meter från golvet. Skulle temperaturen vara lägre än 20 grader kan du kontrollera:
- Att du inte möblerat för tätt framför elementen, kanske till exempel en soffa eller säng blockerar värmen från att sprida sig i rummet.
- Att du inte hängt gardiner för termostaten. Detta kan göra att termostaten känner av en högre temperaturen av vad det är i rummet och därför slår av värmen tidigare än vad den bör.
- Att elementet inte är varmare nedtill än upptill. Detta kan betyda att det är luft i elementet och kan enkelt avhjälpas genom att lufta elementet.
- Att termostaten inte ”geggat igen” under sommaren. Prova att vrida av och på några gånger och sätt sedan termostaten i önskat läge.
Om elementet är kallt nedtill men varmt på toppen så är det helt i sin ordning då vattnet kommer in uppifrån och svalnar av när det flödar mot botten där det strömmar ut.
Drar det vid fönstret så är det som det ska
De flesta äldre hus tar in luft för en frisk innemiljö genom självdrag. Det är därför viktigt att ventilerna vid fönstrena är öppna, minst någon millimeter även när det är kallt. Luften som strömmar in hjälper till att sprida den varma luften från elementen ut i rummet.